Motion till riksdagen
2018/19:254
av Magnus Jacobsson (KD)

Hot och våld mot lantbrukare och eftersöksjägare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att prioritera upp hotet från djurrättsextremister samt flytta över ansvaret för dessa frågor till Säkerhetspolisen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Om och om igen ser vi i media hur jordbrukare och eftersöksjägare vid trafikolyckor utsätts för hot från extrema djurrättsaktivister. Detta hot är ofta organiserat och genomförs med en målmedvetenhet som visar att dessa grupper är beredda att fullfölja det hot som man uttalar.

Tyvärr visar inte samhället att man tar lika allvarligt på detta hot som andra hot som ställs gentemot särskilt skyddsvärda grupper. När extrema politiska eller religiösa rörelser hotar andra människor hanteras detta av Säkerhetspolisen, men när lantbrukare och jägare hotas hanteras det istället av Polismyndigheten, vilket i sig innebär att dessa hot tvingas att ”konkurrera” om uppmärksamheten med andra allvarliga brott.

På 1990-talet fanns en specialgrupp inom polisen som särskilt arbetade med ideologisk djurrättsmotiverad brottslighet. Därigenom kunde man få en bättre inblick i de grupper som stod för brottsligheten.

Säpo har idag ansvaret för högerextrem, vänsterextrem och islamistisk våldsbejakande extremism, medan polisen har ansvaret för djurrättsrelaterad våldsam extremism.

Det finns en del som tyder på att medlemmar av dessa grupper även vandrar mellan varandra, vilket gör att uppsikten blir sämre när man har två myndigheter som övervakar de olika typerna av extremister.

Jag anser därför att staten ska prioritera upp hotet från djurrättsextremister samt flytta över ansvaret för dessa frågor till Säkerhetspolisen. Det behövs också en samordning mellan Säpo och polisen så att frågan inte blir nedprioriterad på båda ställena. Även med mitt förslag är det polisen som kommer att rycka ut i de akuta hot- och våldssituationerna.

Dagens ordning där hot och våld gentemot lantbrukare och jägare i praktiken inte beivras är inte acceptabel.

 

 

Magnus Jacobsson (KD)