Motion till riksdagen
2018/19:249
av Linda Lindberg (SD)

Värna småföretagarnas utveckling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt se över möjligheterna att främja och stärka utvecklingen av småföretagares tillväxt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering 

Sverige har en stor andel småföretagare i såväl stadsmiljö som landsbygd som arbetar hårt och oftast inledningsvis med små marginaler. Dessa eldsjälar är oftast drivande entreprenörer som tror på sin idé och som inte sällan arbetar ofantligt med timmar med en jämförelsevis låg timlön.

Många småföretagare beskriver att de sitter i ett låst läge för att lyckas utveckla sitt företag, vilket gör att utvecklingsprocessen blir begränsad. De beskriver att de ofta är högt belastade arbetsmässigt och samtidigt med för små marginaler för att det ska möjliggöra anställning av personal, i syfte att öka och bredda kapaciteten i företaget. Istället riskerar många småföretag som har en utvecklande och ljus prognos framför sig att tvingas avsluta sin verksamhet eller i värsta fall att småföretagaren drabbas av utbrändhet. Här finns ett starkt behov av att se över småföretagarnas möjligheter att växa sig starka och att ge dem rätt förutsättningar för detta.

 

 

Linda Lindberg (SD)