Motion till riksdagen
2018/19:244
av Barbro Westerholm (L)

Barns umgängesrätt med sina mor- och farföräldrar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det i en vägledning om tolkning och tillämpning av barnkonventionen bör tydliggöras att barn har rätt att uttrycka sina önskemål vid bedömning av deras rätt till umgänge med sina mor- och farföräldrar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

År 2006 förändrades föräldrabalken (FB SFS 1949:381) 6 kap. 2 § så att socialnämnden kan föra talan om umgängesrätt även för andra än föräldrar och där särskilt beakta barnets behov av umgänge utöver föräldrarna också med andra personer som står dem nära, däribland mor- och farföräldrarna. Det är barnets bästa som ska vara avgörande, och barnets egen vilja ska beaktas med hänsyn till barnets ålder och mognad. När lagändringen infördes väcktes ett hopp om att det skulle bli lättare för far- och morföräldrar att få rätt till umgänge med sina barnbarn. Erfarenheten visar att så inte blev fallet. Inte heller 2014 års vårdnadsutredning presenterade någon lösning på problemet.

Motioner om mor- och farföräldrars rätt till umgänge med sina barnbarn har regelmässigt avslagits med motiveringen att man är nöjd med den rådande ordningen trots att det finns barn som förmenas umgänge med mor- och farföräldrar trots att båda parter vill ha den rätten.

Den 13 juni fattade riksdagen beslut om att inkorporera konventionen om barnets rättigheter i svensk lag den 1 januari 2020. Därmed tydliggörs enligt artiklarna 1215 barnets rätt att utrycka sin mening i alla frågor som berör det. När domstolar och myndigheter behandlar fall som rör barnet ska barnet höras och barnets intresse komma i första rummet. Barnets rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet ska respekteras.

Regeringen har utsett en person som ska ta fram en vägledning som ska hjälpa till med tolkning och tillämpning av konventionen. Det blir då viktigt att syftet med artiklarna 12–15 tydliggörs i vägledningen så att barnets åsikter om umgängesrätt med sina närstående inklusive mor- och farföräldrar beaktas av socialtjänsten vid beslut om umgängesrätt. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Barbro Westerholm (L)