Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör få i uppdrag att undersöka möjligheten till mer forskning kring biokol och tillkännager detta för regeringen.
För att bromsa den globala uppvärmningen räcker det inte med att minska koldioxidutsläppen. Koldioxid behöver dessutom föras bort från atmosfären. Forskning och försök pågår internationellt och i Sverige för att utveckla teknik och metoder för att skapa negativa koldioxidutsläpp.
Framställning av biokol som sedan återförs till marken för att förbättra jordens näringsvärde och för att binda koldioxid är en sådan teknik. Vid framställningen av biokol bildas energi som kan användas inom fjärrvärmenät. Stockholms stad har nu egen biokolstillverkning, men tekniken är ny och metoderna för att sprida biokolet i naturen ännu mycket lite beforskade. ”Effekter av att sprida biokol på svensk jordbruksmark är ännu så länge dåligt känd.” (SOU 2016:47)
Energikommissionen konstaterar att det behövs en kraftfull och målmedveten satsning på forskning och innovation inom energiområdet. Insatserna ska fokusera på ett tryggt, hållbart och resurseffektivt energisystem och en alltmer tvärsektoriell och tvärvetenskaplig inriktning. Energiforskningen sägs ha en avgörande roll i att se till att nya, innovativa lösningar ska komma fram för alla kraftslag.
Biokolen kan vara ett sådant tvärsektoriellt område, men det förutsätter mer forskning, inte minst inom skogens och skogsbrukets område. Föreslås därför att regeringen uppdrar åt någon lämplig aktör, förslagsvis SLU i Skinnskatteberg, att stärka forskningen inom området biokol med tydliga kopplingar till ytterligare inriktningar som energi och miljö.
Larry Söder (KD) |
|