Motion till riksdagen
2018/19:2215
av Yasmine Eriksson (SD)

Förbjud hets till suicid


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kriminalisera hets till suicid och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kriminalisera att instruera eller på andra sätt hjälpa någon till suicid och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje år försöker ca 15 000 personer ta sitt liv i Sverige. Var tionde av dem lyckas. De 1 500 personerna kan jämföras med de drygt 250 personer som förlorar livet i trafiken varje år.

Suicid är förödande inte bara för individen själv utan även för dennes familj och anhöriga. Även om att prata om suicid enligt vissa anses vara tabubelagt innebär det inte att samhället skall stå tyst och inte göra mer. Det behövs medel att stoppa dem som uppmuntrar andra till suicid. Idag hetsas människor över internet, via telefon, via sms och i verkliga livet till att ta sina liv och detta utan rättsliga påföljder.

År 2008 beslutade riksdagen om ett niopunktsprogram för suicidprevention. Något som saknas där är åtgärder mot just självmordshets, när någon eller några hetsar andra att begå suicid. I dag är detta lagligt i Sverige, men det finns flera länder som ligger i framkant och har kriminaliserat detta. Sverige borde anamma detta och kriminalisera att hetsa, instruera eller på andra sätt hjälpa en annan individ till suicid.

 

 

Yasmine Eriksson (SD)