Motion till riksdagen
2018/19:2162
av Saila Quicklund (M)

Ökad polisnärvaro på landsbygden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om polisens närvaro på landsbygden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alliansregeringen genomförde stora satsningar på polis och rättsväsendet. Målet om 20 000 poliser uppnåddes under Alliansens tid i regeringen. Under 2015 påbörjades arbetet med att omorganisera polismyndigheterna till en enda nationell polismyndighet för hela Sverige.

Oavsett var i landet man bor är tillgången till social service och trygghet viktig. Det är viktigt för boende ute i landsbygden, med lite längre avstånd än på andra håll, att tillgången till polisiära insatser är hög. Synliga poliser är för många en trygghetsfaktor, något som är viktigt i hela Sverige. Detta för att man i högre grad ska kunna förebygga brott och inte bara utreda begångna brott.

Det är därför oroande att antalet poliser som slutar har ökat kraftigt de senaste åren. Detta sker i ett läge där allt pekar på att vi behöver ännu fler poliser, inte färre. Det är viktigt att insatserna särskilt inriktas på områden där brottsligheten är särskilt besvärande och i glesbygd, detta i en tid där vi har stora utmaningar i samhället.

Möjligheten att förflytta polisiära resurser över regioner är viktigt så att tillfälliga brottsvågor, ordningsstörande m.m. kan bemötas på ett effektivt sätt. Långa avstånd gör det ibland tidskrävande att komma på plats. Därför är det viktigt att tillgången till polisen samt räddningstjänst och övriga samhällsfunktioner som är centrala för civil­samhället, finns att tillfoga inom rimliga tidsramar.

Möjligheten att stävja både grövre som mindre grövre brott är viktig. Att polisen i tid hindrar exempelvis rattfyllerister att köra vidare är än mer kritiskt ute i landsbygden där det tar längre tid för polisen att komma på plats.

Alla tillgängliga samhällsfunktioner måste finnas på plats i hela Sverige. Detta för att öka attraktiviteten att flytta till orten. Människor på landsbygden måste känna samma trygghet som människor på annat håll, där tillgången till samhällsviktiga funktioner är lättare att tillgå och avstånden är kortare.

 

 

Saila Quicklund (M)