Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om kärnkraftens betydelse för svensk energiproduktion och tillkännager detta för regeringen.
I Hallands län finns idag fyra kärnkraftsreaktorer i drift. Erfarenheterna av Ringhals kärnkraftverk är goda och det finns anledning att även i framtiden fortsätta satsa på svensk kärnkraft. Att alliansregeringen öppnade för att ersätta befintliga kärnkraftsreaktorer är mycket välkommet och viktigt för svensk konkurrenskraft. Energiöverenskommelsen från 2016 befäster detta.
För svenska företags konkurrenskraft och för svensk basindustri som sysselsätter upp till 300 000 människor är tillgången till en stabil och trygg energiförsörjning direkt avgörande. Samtidigt är det viktigt att alltid våga lyfta blicken bortom det omedelbara och redan nu möjliggöra framtidens energimarknad i Sverige.
Överenskommelsen innebär att Sverige kommer att ha kärnkraften kvar under överskådlig tid, samtidigt som det kommer att finnas goda möjligheter att bygga ut det förnybara, inte minst vattenkraften, och mer resurser kommer att göras tillgängliga för nya energislag. Detta är ett resultat av att Moderaterna har tagit ansvar för Sveriges långsiktiga energiförsörjning.
Överenskommelsen innebär också att det inte finns något stoppdatum för kärnkraften samt att man öppnar upp för möjligheten att bygga ny kärnkraft på befintliga platser. Tillsammans med en expressavskaffad effektskatt 2017–2018, utökade placeringsreglementen och utredning om förlängda driftstider så skapas goda förutsättningar för en trygg elproduktion från svensk kärnkraft.
I dag står kärnkraften för cirka 40 % av Sveriges elproduktion. För att kunna möta framtidens allt större elbehov bör det därför ske en ansvarsfull utveckling av kärnkraften. Lösningen måste också vara konkurrensneutral i förhållande till andra klimatsmarta kraftslag. Utan att öka dessa anslag bör kärnkraften kunna ingå i kategorin som kan få de stöd som finns.
Om intresset finns skulle Sverige kunna bli ett föregångsland i Europa och världen med konkurrenskraftig och säker tillgång till klimatsmart energiproduktion. Sverige har stora möjligheter att nå ett överskott av klimatvänlig el för export, vilket skulle minska koldioxidutsläppen i Europa. Det är samtidigt ofrånkomligt att kärnkraften kommer att vara en stark, viktig och realistisk grundpelare under en överskådlig framtid.
Eftersom riksdagen nu beslutat att befintliga reaktorer kan ersättas med nya, bör frågan om en fortsatt långsiktig strategi för klimatvänlig och ekonomiskt hållbar energiproduktion ses över. Riksdagen bör därför tillkännage för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kärnkraftens betydelse för svensk energiförsörjning, företagens konkurrenskraft och klimatpolitiken.
Jörgen Warborn (M) |
|
Ulrika Jörgensen (M) |
Lars Püss (M) |