Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om översyn av schablonbelopp för traktamente och tillkännager detta för regeringen.
Traktamente är en kostnadsersättning som arbetsgivare kan betala ut till sina anställda för deras ökade levnadsomkostnader under tjänsteresor. Traktamentesersättningen avser kostnader för mat, övernattningsbostad och småutgifter.
Traktamenten kan under vissa förutsättningar betalas ut skattefritt. Det krävs då att den anställde gör tjänsteresor med övernattning till en plats som ligger utanför den vanliga verksamhetsorten. För skattefrihet krävs dessutom att det utbetalda beloppet inte överstiger schablonbeloppen för traktamente, som gäller vid inrikes respektive utrikes resa.
Schablonbeloppen för inrikes resa med övernattning på annan ort är i dag 220 kronor för hel dag och 110 kronor för nattraktamente. 330 kronor för mat, dubbel bosättning, resandet samt småutgifter. Efter tre månader kan endast 70 procent av schablonbeloppet betalas ut som skattefritt och efter två år endast 50 procent av schablonbeloppet.
Tanken med traktamente är att kompensera för ökade kostnader för kost och logi vid dubbel bosättning. Förbättringarna i regelverket runt traktamentesersättningar har inte följt kostnadsutvecklingen i samhället.
Sverige är ett avlångt land och långväga resande och övernattningar under tjänsteförrättningar är vanligt förekommande och ett nödvändigt ont då behoven av arbete på olika orter varierar över tid.
Vi står inför stora investeringar och infrastruktursatsningar. Det befintliga vägnätet, broar, kraftstationer och järnvägsnäten är i behov av akut renovering efter år av eftersatt underhåll. Utöver detta sker alltjämt en urbanisering och behovet av att bygga nya bostäder och renovera de åldrande miljonprogrammen är högaktuellt. Vi är i stort behov av en mobil och flexibel yrkeskår, som kan tänka sig att ligga ute med dubbelt boende/traktamente under veckorna.
Vi ser att kostnaderna för att söka en tillfällig bostad på annan ort har ökat, medan traktamentenas schablonnivå endast har justerats högst oansenligt. Vi behöver öka incitamenten för en ökad rörlighet för att tillgodose de nuvarande och över tid tilltagande behoven.
De i dag alltför låga schablonersättningarna för traktamente utgör ett hinder för att effektivt omfördela övertalighet på vissa orter och arbetskraftsbehov i andra delar av Sverige.
Det är alltså så att schablonbeloppen är lågt satta och att det behövs en översyn av gällande lagstiftning. Schablonbeloppen och tremånadersregeln beräknades i början av 1990-talet och gällde från 1994 års taxering. Även om de följt den allmänna prisutvecklingen sedan dess kan de i dag framstå som för låga. Eftersom det var över 20 år sedan schablonbeloppen fastställdes är det alltså dags att göra en översyn av beräkningarna.
Leif Nysmed (S) |
|
Lars Mejern Larsson (S) |
Björn Petersson (S) |