Motion till riksdagen
2018/19:1948
av Solveig Zander (C)

med anledning av skr. 2018/19:14 Riksrevisionens rapport om bedömningen av arbetsförmåga vid psykisk ohälsa


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förenklade läkarintyg bör ses över och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genomföra en översyn/utredning av sjukförsäkringen vad gäller psykiatriska diagnoser och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att tillsätta en utredning av Försäkringskassan vad gäller psykiatriska diagnoser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Centerpartiet välkomnar en översyn av Försäkringskassans modell för försäkrings­medicinsk analys, med fokus på DFA-kedjan. Men vi vill se en översyn av hela Försäkringskassan och även av sjukförsäkringen.

Centerpartiet vill se en sjukförsäkring som tidigt ger stöd och hjälp till återgång i arbete med uppföljningar och avstämningar varje halvår. Därför vill Centerpartiet införa en förstärkt rehabilitering med tidiga insatser, täta uppföljningar och avstämningar mellan den sjukskrivna, arbetsgivaren, Försäkringskassan och läkaren.

Inspektionen för socialförsäkring (ISF) utredde förenklade läkarintyg som Försäk­ringskassan införde den 1 januari 2015. De förenklade läkarintygen skulle införts i hela landet men detta avbröts i april då det uppstod problem med detta. I stället för att förbättra processen och intygen avbröts införandet. Vi anser att förenklade läkarintyg bör ses över.

Försäkringskassan behöver följa upp sjukskrivningarna bättre, och samordnings­ansvaret för sjukförsäkringen behöver ses över. Försäkringskassan har ansvaret för att processen förs framåt, något som därmed brister. Enligt Inspektionen för Socialförsäk­ring (ISF) brister Försäkringskassan i bedömningarna vid 90 och 180 dagar i rehabili­teringsprocessen. Rehabiliteringskoordinatorer i alla regioner skulle t.ex. kunna vara en möjlighet att ombesörja bättre samordning. Den som är sjuk eller skadad och inte kan arbeta alls ska ha rätt till fortsatt ersättning, vård och rehabilitering. Sammantaget vill vi se en utredning av Försäkringskassan.

För Centerpartiet är det viktigt att belysa hela problembilden för den sjuka. Faktorer utöver arbetssituationen är bl.a. familjesituationen, egna barn och bonusbarn, levnads­förhållanden i form av ekonomisk situation och socialt nätverk. Kvinnor står i dag för en betydande del av sjuktalen – något som har ett starkt samband med effekterna av dagens familjebildningsmönster. Centerpartiet anser därför att det är mycket angeläget att belysa jämställdhetsaspekten av sjukskrivningarna. Arbetsmiljön på Sveriges arbetsplatser behöver ses över genom ett uppdrag till Arbetsmiljöverket eller Mynak. Arbetsgivare behöver stöd och hjälp på olika sätt för att medverka till minskade sjukskrivningar. Sammantaget vill vi se en utredning av sjukförsäkringen.

 

 

Solveig Zander (C)