Motion till riksdagen
2018/19:1933
av Pål Jonson (M)

Omlokaliserade myndigheters ansvar för att främja regional forskning och utveckling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga om vissa omlokaliserade myndigheter ska få ett speciellt ansvar för att främja regionala forsknings- och utvecklingsmiljöer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Riksdagen ställer sig bakom vad som anförs i motionen om att vissa omlokaliserade myndigheter ska få ett speciellt ansvar att främja regionala forsknings- och utvecklings­miljöer och tillkännager detta för regeringen

Landsbygdskommittén pekade i sitt slutbetänkande på att ca 10 000 statliga myndig­hetsjobb bör omlokaliseras från Stockholm till andra delar av Sverige. Regeringen har även varit inne på samma linje men specificerat att ca 2 000 statliga myndighetsjobb bör omlokaliseras under den här mandatperioden.

En bärande tanke i denna process är att omlokaliseringen ska styras mot ambitionen att skapa klusterbildningar av relevanta myndigheter i syfte att stärka verksamhetsnyttan vid omlokaliseringar. Det finns exempel på att klusterbildningar av statliga myndigheter främjar rekrytering, kompetensuppbyggnad och myndighetssamverkan. Flera myndig­heter med koppling till utbildningsfrågor ligger i anslutning till Sundsvall, trafikfrågor i anslutning till Borlänge och skogs- och jordbruksfrågor i anslutning till Jönköping.

Karlstadsregionen har i detta sammanhang en betydande potential för klusterbild­ning inom områdena samhällssäkerhet och totalförsvar. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Elsäkerhetsverket, Totalförsvarets rekryteringsmyndighet samt Centrum för klimat och säkerhet vid Karlstad universitet ligger alla i anslutning till Karlstad.

En vidareutveckling av klusterbildningsmodellen vore att ge vissa av de utlokaliserade myndigheterna i uppdrag att främja den regionala forsknings- och innovationsmiljön inom relevanta områden för myndigheten. En nära samverkan mellan myndigheter, högskolor och universitet samt företag i linje med trippel helixmodellen är en central del av den framgångsrika svenska innovationsmodellen. Detta uppdrag skulle med fördel kunna ges i myndigheternas regleringsbrev. Därigenom skulle också effekterna av omlokaliseringen av myndigheter få en bättre inverkan på den regionala utvecklingen.

 

 

Pål Jonson (M)