Motion till riksdagen
2018/19:1928
av Pål Jonson (M)

Hindra utförsel av stöldgods


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att ge Tullverket befogenhet att stoppa och kontrollera misstänkt utförsel av stöldgods, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Det finns ett växande problem med internationella stöldligor som verkar i Sverige. Denna form av gränsöverskridande brottslighet är relativt svår att stoppa enligt polisen och kräver ofta en ökad samverkan mellan en rad brottsbekämpande myndigheter.

Enligt polisen bedöms närmare 50 procent av lägenhetsinbrotten i Sverige genomföras av sådana ligor. Ligorna stjäl ofta båtmotorer, entreprenadmaskiner och traktorer som sedan transporteras utomlands och säljs vidare genom distribution inom kriminella nätverk. Vidare lägger många av dessa ligor sina ankarplatser, där man förvarar stöldgodset, i gränsnära områden runt om i Sverige. En plats som är extra hårt drabbad i detta avseende är västra Värmland där många av stöldligorna även är multikriminella och smugglar såväl stöldgods som alkohol, narkotika och cigaretter över gränsen mellan Sverige och Norge.

Kraftiga tullinsatser vid större gränsövergångar skulle därför kunna stävja en stor del av denna brottslighet genom att försvåra förutsättningarna för att transportera ut stöldgodset. I dag saknar dock Tullverket befogenhet att stoppa utförsel av misstänkt stöldgods, vilket bör ses över.

 

 

Pål Jonson (M)