Motion till riksdagen
2018/19:1915
av Johanna Jönsson och Niels Paarup-Petersen (båda C)

Utred gråzoner i livets slutskede inklusive dödshjälp


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning för att analysera gråzoner vid vård i livets slutskede, inklusive dödshjälp, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Opinionsundersökningar visar på en stark folkmajoritet för att utreda möjligheter för individen att själv påverka sitt öde vid svåra lidanden i livets slutskede. Dessa frågor är svåra och grannlaga, självfallet måste steg i den riktningen utredas mycket noga och naturligtvis måste regelverken vara väl genomtänkta och specificerade.

Statens medicinsk-etiska råd (SMER), som ansvarar för dessa viktiga frågor, föreslog redan 2008 att de borde utredas. Man pekade på gråzoner där praxis vad gäller smärtlindring kan skifta mellan olika städer och sjukhus och läkare; gråzonerna växer och regelverk behöver ses över och bli mer enhetliga. Vi anser mot bakgrund av detta att det är dags att utreda frågan.

Riksdagen bör ge regeringen tillkänna att tillsätta en utredning för att analysera gråzoner vid vård i livets slutskede, inklusive frågan om dödshjälp.

 

 

Johanna Jönsson (C)

Niels Paarup-Petersen (C)