Motion till riksdagen
2018/19:182
av Jimmy Loord (KD)

En arbetsmarknad för alla


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att modernisera regelverket för att personer med funktionsvariation ska få plats på arbetsmarknaden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen bedriver ett stort och viktigt arbete för att få in fler personer med funktionsvariation på arbetsmarknaden. Det är mycket bra. Många attraktiva möjlig­heter finns nu för att locka presumtiva arbetstagare och arbetsgivare att bereda plats för fler som i dagsläget har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Trots alla möjligheter som finns är det dock få arbetsgivare som tar steget och verkligen anställer personer med funktionsvariation. Dessvärre gäller det också arbetsplatser i offentlig sektor. Här måste mer kunna göras.

Nuvarande insatser, bland annat lönebidrag, bidrar till en inlåsningseffekt då det idag inte är möjligt att ha mer än en arbetsgivare eller äga och driva eget företag.

I FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, artikel 27 om arbete och sysselsättning, står bland annat följande:

Konventionsstaterna erkänner rätten till arbete för personer med funktionsnedsättning på lika villkor som för andra. Konventionsstaterna ska främja möjligheter till anställning och befordran på arbetsmarknaden och hjälp med att finna, få och återgå till anställning.

Staterna ska också främja möjligheterna till egenföretagande, företagande, utveckling av kooperativ samt till att starta eget företag.

Konventionsstaterna ska också vidta ändamålsenliga åtgärder, däribland lagstiftning, för att anställa personer med funktionsnedsättning i den offentliga sektorn.

Det är dags att gå från ord till handling som resulterar i att fler personer med funktionsnedsättning får arbete.

Undertecknad efterfrågar en modernisering av regelverket för att personer med funktionsvariation ska få plats på arbetsmarknaden i enlighet med artikel 27 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Vidare bör regeringen se över flertalet av de förslag som presenterades i FunkA-utredningen SOU 2012:31.

 

 

Jimmy Loord (KD)