Motion till riksdagen
2018/19:1753
av Erik Bengtzboe m.fl. (M, C, KD)

Säkra elnätsinfrastrukturen genom Södermanland


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur elnätsinfrastrukturen ska säkras genom Södermanland och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Omställningen till ett mer hållbart samhälle är en prioriterad politisk fråga. Behovet av en lyckad omställning till förnybar energi är en ödesfråga för klimatet, och på sikt även för svensk konkurrenskraft.

Som ett industritungt, exportberoende land är Sveriges och därmed Södermanlands utmaningar på många sätt större än andra länders. Tung industri medför betydande utsläpp. Samtidigt ger det Sverige möjligheter att bidra till faktisk förändring i världen. Om Sverige lyckas minimera utsläppen kan det vara ett föredöme för andra länder, samtidigt som svensk konkurrenskraft lyfts till frontlinjen. Södermanland har ett tungt klimatavtryck genom den tunga industri som finns i länet. Glädjande är då den stora viljan hos industrin att bidra till omställningen. Tydligast exempel är det nu pågående arbetet på SSAB Oxelösund att ställa om till en klimatneutral, världsledande stålproduktion.

Ingen stor förändring sker dock utan ansträngning. Den stora omställning som sker för både tung industri och ökad digitalisering ökar kraftigt elbehovet regionalt i Södermanland, och elbristen är snart ett faktum.

Ska staten och det offentliga bidra med sitt till omställningen handlar det dels om långsiktigt hållbara regelverk, men också om en välfungerande infrastruktur. Dagens infrastruktur beträffande elförsörjning är uppenbart bristfällig och behöver hanteras. Kapaciteten, inte minst beträffande effektuttag, behöver höjas för att möjliggöra nya etableringar och utbyggnad av elintensiva verksamheter i hela Mälardalsregionen. Ska exempelvis omställning till klimatneutral stålproduktion vara möjlig behöver högspänningsledningar hela vägen till Oxelösund byggas ut av Svenska kraftnät. Detta behöver ske över kommungränser och en mängd markägare, trots dagens snåriga bygglovsprocesser. Det kommer att kräva både initiativ från staten och ett samordnande ansvar hos exempelvis länsstyrelsen.

 

 

Erik Bengtzboe (M)

 

Lotta Finstorp (M)

Martina Johansson (C)

Pia Steensland (KD)