Motion till riksdagen
2018/19:1683
av John Widegren (M)

Skarven


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa allmän jakttid på skarv och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska verka för en översyn av EU:s art- och habitatdirektiv, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Skarven har under många år ökat lavinartat och är idag den vanligaste fågeln i vissa områden. Skarven lever på många sätt i konflikt med människan inte bara i kust- och skärgårdslandskapet utan även i många insjöar. De förstör fiskeutrustning för stora belopp och äter vissa år upp stora delar av öringsföryngringarna. Utöver påverkan på fiskenäringen åsamkar de även stor sanitär olägenhet vid kustbanden och i rekreations­områden. Det är fortfarande så att skarvbestånden växer kraftigt i vissa områden. Sveriges småskaliga fiske blir extremt utsatt av skarvens härjningar.

Sverige behöver arbeta aktivt för att omarbeta EU:s art- och habitatdirektiv så det blir mer modernt och uppdaterat. Skarven har idag gynnsam bevarandestatus i Sverige och borde därför inte omfattas av fågeldirektivet. Därför är det tid att se över möjlig­heten att införa allmän jakttid på skarv, det hindras idag av fågeldirektivet.

Människor som lever i deras direkta närhet får en annan acceptans när man får förvalta skarvbestånden med jakt. De möjligheter till skyddsjakt och äggpickning som finns idag är inte tillräckliga.

 

 

John Widegren (M)