Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förhindra och straffa hedersrelaterat förtryck och tillkännager detta för regeringen.
Hederskulturen blir alltmer utbredd och kryper långt ner i åldrarna. I vissa områden ser så kallade moralpoliser till att kvinnor följer informella regler om klädsel och beteende. Dessa företeelser är oacceptabla i ett demokratiskt och jämställt samhälle.
Sverige har utbredda problem med hedersrelaterat förtryck och våld som förekommer runtom i landet. År 2009 gjordes en kartläggning av Ungdomsstyrelsen där 70 000 ungdomar mellan 16–25 år uppgav att föräldrarnas kultur och religion begränsade deras val av partner. Av dessa ungdomar var 8 500 i riskzonen att bli bortgifta mot sin vilja. Idag befaras var tredje elev med utländsk bakgrund leva under hedersförtryck, över 240 000 unga. Därutöver finns ett stort mörkertal. Det är inte helt säkerställt hur många barn och ungdomar som för närvarande lever under hedersförtryck.
Det behövs tydliga regler och hårda sanktioner för att förebygga, förhindra och straffa hedersrelaterad brottslighet och hedersrelaterat förtryck. Bland annat bör en särskild brottsrubricering för hedersbrott införas och moralpoliser bör kriminaliseras genom att ett särskilt brott; olaga frihetsbegränsning, införs. Hedersmotiv bör införas som en egen försvårande omständighet vid bedömning av straffvärde.
Sverige behöver ta ett helhetsgrepp för att motverka hur hederskulturen begränsar individers fri- och rättigheter. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Elisabeth Svantesson (M) |
|