Motion till riksdagen
2018/19:1302
av Ingela Nylund Watz m.fl. (S)

Åtgärder mot illegala trafikskolor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av lagändringar och andra åtgärder för att motverka förekomsten av illegala trafikskolor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR) finns ett växande problem med illegala trafikskolor i hela landet. Dessa saknar oftast tillstånd från Transportstyrelsen om att bedriva verksamheten och har vanligen endast handledare i stället för utbildade trafiklärare. Inga avgifter betalas till Transportstyrelsen, eleverna saknar rättigheter och allt betalas svart. Verksamheten utgör därmed en del av den organiserade ekonomiska brottsligheten.

Oftast bedrivs dessa verksamheter av privatpersoner som enskilt eller i grupp livnär sig på svart trafikskoleverksamhet. Verksamheten bedrivs vanligen inte i anslutning till någon lokal och många elever tror, dessvärre, att de anlitat en helt vanlig körskola när de betalat för sin utbildning. 

Ofta erbjuds undervisning på andra språk än svenska och engelska och en stor andel av eleverna kuggas vid uppkörning eftersom kvaliteten på undervisningen är alltför låg. Detta är en bransch med utbredd osund konkurrens, där säkerheten för såväl eleverna som övriga trafikanter äventyras.

Idag finns ungefär 6 000 fordon med dubbelkommando i Sverige varav endast hälften har tillstånd för att övningsköra. Ibland har de svarta trafikskolorna tillgång till bilar med dubbelkommando men oftast kör de med bilar som inte är registrerade eller med privata bilar som är elevernas. Bilarna upptäcks oftast av Trafikverket i samband med uppkörning. Samma bil kan dyka upp med flera olika elever och vid kontroll av registreringen förekommer det att bilen är skriven på en skyddad identitet.

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, presenterade sommaren 2018 en rapport om effekterna av begränsningen av handledartillstånd till max 15 per person. I rapporten konstateras att denna begränsning inte har minskat problemet med illegala trafikskolor. Forskarna föreslår i rapporten därför en lång rad åtgärder som behöver kombineras för att få bukt med detta växande problem. Bl a föreslås att antalet handledartillstånd begränsas kraftigt. Vidare föreslår VTI en ökad samverkan mellan olika aktörer för att sprida informationen om – och varna för den illegala verksamheten, ökad myndighetssamverkan och möjligheter att dela data, uppföljning av förekomsten av fordon med dubbelkommando och skärpta konsekvenser vid upptäckt som tex högre böter, och indragning av körkort eller körkortstillstånd.

Transportstyrelsen och Trafikverket har gemensamt tagit initiativ till en bred översyn av hela förarutbildningssystemet. Arbetet bedrivs under 2018 och i samverkan med branschen och berörda myndigheter. Denna översyn ger också goda möjligheter att finna ytterligare åtgärder för att motverka förekomsten av illegala trafikskolor.

 

 

Ingela Nylund Watz (S)

 

Leif Nysmed (S)

Serkan Köse (S)