Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att skydda uigurerna i Kina och tillkännager detta för regeringen.
Förtrycket mot Kinas muslimer har förvärrats under det senaste året. Myndigheterna trappar nu upp förföljelsen genom nya lagar och läger för omskolning. Kanske värst drabbad är den muslimska minoriteten uigurerna i Kinas nordvästra provins Xinjiang.
Human Rights Watch rapporterar om att ett nätverk av läger för politisk omskolning upprättats i regionen. Dit förs hela familjer, inklusive barn, godtyckligt utan arresteringsorder för att ”avprogrammeras”. Att bära muslimsk klädsel kan räcka för att föras till lägren. Lägrens existens bekräftas även i statlig lokal media, som kallar dem ”träningscenter för utbildning och förvandling”. Enligt Xinjiang Daily har 2 000 muslimer redan ”utbildats” vid ett enda läger i staden Hotan. Efter genomgången ”kurs” tvingas de intagna att avsäga sig sin tro.
Sedan Xi Jinping blev Kinas president 2013 har förtrycket ökat. Han initierade en slå-hårt-kampanj mot religiösa extremister, som invigdes genom en jättelik offentlig rättegång inför 7 000 åskådare på en idrottsarena där flera dödsstraff delades ut.
Men jakten på extremism blev snart en jakt på religiösa vanor. Sedan 2014 råder utbrett förbud mot att fasta under ramadan. Uiguriska affärsinnehavare tillåts inte stänga sina restauranger dagtid under fastemånaden. Statligt anställda förbjuds hoppa över måltider och i skolorna tvingas eleverna äta sin skollunch. Arresteringar på grund av skägg eller religiös klädsel blev allt vanligare, liksom trakasserier mot regionens moskéer och imamer.
Den hårda repressionen har resulterat i våldsamheter. De senaste åren har hundratals civila dödats i attacker med knivar och hemmagjorda bomber. Uiguriska gärningsmän skjuts sedan i regel på fläcken.
Det senaste året har den religiösa förföljelsen nått nya nivåer. I mars i år utfärdades en lista med femton ”extremistiska aktiviteter”, bland annat att bära slöja eller ”onormalt skägg” utan närmare definition. Vidare anses det nu extremistiskt för uigurer att inte konsumera nyheter via statlig tv och radio.
Uigurerna är en turkisk sunnimuslimsk folkgrupp vars religionsutövning alltid har varit relativt återhållsam. I dag utgör de knappt hälften av Xinjiangs 22 miljoner invånare, då andelen etniska kineser på senare tid ökat fort. Enligt exilgrupper handlar det om medveten ”kinesifiering” från myndigheternas sida, inklusive utrotning av lokala språk och kulturvanor.
Regeringen måste verka internationellt för att förföljelserna av uigurerna i Kina omedelbart stoppas och för att skydda de grundläggande mänskliga rättigheterna för denna muslimska minoritet.
Joakim Järrebring (S) |
|