Motion till riksdagen
2018/19:115
av Jimmy Loord (KD)

Fler YH-utbildningar i hela landet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om bättre geografisk spridning av YH-utbildningarna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje år får ett antal utbildningsanordnare chansen att söka utbildningsplatser hos MYH (Myndigheten för yrkeshögskolan). Yrkeshögskolans utbildningar svarar mot arbetslivets behov av kvalificerad arbetskraft och drivs i nära samverkan med företag och organisationer. Då flera branscher upplever svårighet att rekrytera så är YH-utbildningarna en utmärkt utbildningsform som ofta leder till arbete för den studerande. Företag och organisationer kan genom samverkan inom utbildningsformen underlätta framtida kompetensförsörjning.

De senaste åren har vi sett hur de utbildningar som MYH godkänt har fördelats oproportionerligt i landet. Det har delvis att göra med att vissa regioner är duktigare på att söka många utbildningar. Det frångår dock inte den utmaning som det innebär att vissa regioner nästan blir helt utan utbildningar medan andra får väldigt många.

År 2017 godkändes 351 utbildningar varav t.ex. Kalmar län endast fick en godkänd utbildning.

Näringslivet tappar då i dessa regioner värdefull arbetskraft då yrkeshögskolan är något som verkligen är efterfrågat av företagen.

MYH har självfallet att kvalitetssäkra de utbildningsansökningar som kommer in och innan en utbildning godkänns ska flertalet parametrar vara uppfyllda. Jag menar att det vore rimligt att till myndigheten ge ytterligare ett uppdrag att bedömning och godkännande av utbildning också görs utifrån ett geografiskt perspektiv. Detta för att få en god spridning av utbildningar i landet, skapa förutsättningar för arbetstillfällen och säkra företagens kompetensförsörjning. Detta är en fråga om att hela landet ska leva.

 

 

Jimmy Loord (KD)