Socialutskottets betänkande

2018/19:SoU20

 

Omedelbart omhändertagande av barn i vissa internationella situationer

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i lagen om allmänna förvaltningsdomstolar, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga och socialtjänstlagen, med en mindre ändring av redaktionell karaktär.

De lagändringar som utskottet tillstyrker innebär att det tydliggörs att socialnämnden får omhänderta barn omedelbart även om svenska domstolar inte är behöriga att besluta om vård enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. De nya bestämmelserna innebär även att ett omhändertagande för tillfällig vård kan fortsätta samt att det är förvaltningsrätten som efter ansökan av socialnämnden får medge att ett omhändertagande fortsätter. Ett medgivande om fortsatt omhändertagande får lämnas för högst två månader åt gången och får pågå under högst ett år i följd om inte fortsatt tillfällig vård är nödvändig. I bl.a. mål om ett fortsatt omhändertagande ska ett offentligt biträde förordnas för den som åtgärden avser samt för dennes vårdnadshavare, om det inte måste antas att det saknas behov av biträde. Vidare ska förvaltningsrätten och kammarrätten hålla förhandling om det inte är uppenbart obehövligt. Det ska vara möjligt att överklaga socialnämndens beslut om att ett fortsatt omhändertagande för tillfällig vård ska upphöra.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2019.

Behandlade förslag

Proposition 2018/19:102 Omedelbart omhändertagande av barn i vissa internationella situationer.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Utskottets överväganden

Omedelbart omhändertagande av barn i vissa internationella situationer

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Omedelbart omhändertagande av barn i vissa internationella situationer

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i

1. lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar,

2. lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga med den ändringen att ordet ”förvaltningsrätten” i 41 § första stycket ska bytas ut mot ”allmän förvaltningsdomstol”,

3. socialtjänstlagen (2001:453).

Därmed bifaller riksdagen proposition 2018/19:102 punkterna 1–3.

 

Stockholm den 28 maj 2019

På socialutskottets vägnar

Acko Ankarberg Johansson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Acko Ankarberg Johansson (KD), Kristina Nilsson (S), Camilla Waltersson Grönvall (M), Ann-Christin Ahlberg (S), Johan Hultberg (M), Per Ramhorn (SD), Mikael Dahlqvist (S), Karin Rågsjö (V), Carina Ståhl Herrstedt (SD), Dag Larsson (S), Pernilla Stålhammar (MP), Michael Anefur (KD), Mats Wiking (S), Ulrika Jörgensen (M), Clara Aranda (SD), Sofia Nilsson (C) och Barbro Westerholm (L).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2018/19:102 Omedelbart omhändertagande av barn i vissa internationella situationer. I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om proposition.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1 och lagförslaget i bilaga 2.

Utskottets överväganden

Omedelbart omhändertagande av barn i vissa internationella situationer

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens lagförslag med en mindre ändring av redaktionell karaktär. Förslaget innebär bl.a. att det tydliggörs att socialnämnden får omhänderta barn omedelbart även om svenska domstolar inte är behöriga att besluta om vård enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

 

Propositionen

Bakgrund

Regeringen anför att svenska domstolar och myndigheter som regel har internationell behörighet (domsrätt) att besluta om omedelbart omhändertagande när ett barn vistas i Sverige, även i fall då det är myndigheterna i det land som barnet har sin hemvist som har den internationella behörigheten att besluta om vård eller motsvarande. Emellertid räcker det inte enligt regeringen att det finns internationell behörighet för att kunna fatta ett sådant beslut, utan det måste också finnas stöd i den nationella materiella rätten, i detta fall lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, förkortad LVU.

Enligt regeringen har den aktuella bestämmelsen i 6 § LVU om omedelbart omhändertagande ibland tolkats på det viset att ett omhändertagande endast får ske om det är sannolikt att den unge kommer att kunna beredas vård med stöd av LVU. Regeringen anför vidare att det av rättssäkerhetsskäl är angeläget att myndighetens, i detta fall socialnämndens, befogenhet att besluta om ett sådant omhändertagande är tydlig. Enligt regeringen behövs det därför ett förtydligande när det gäller förutsättningarna för omedelbart omhändertagande i vissa internationella situationer då svenska domstolar saknar behörighet att besluta om vård enligt LVU.

Regeringens förslag

För att tydliggöra att LVU kan tillämpas även i sådana internationella situationer då svenska domstolar inte har behörighet att besluta om vård enligt LVU föreslår regeringen därför att det införs en ny bestämmelse i LVU, 6 a §, som gör det möjligt för socialnämnden att besluta om att omedelbart omhänderta unga när det är sannolikt att den unge tillfälligt behöver vård och man inte kan vänta på åtgärder av behörig utländsk myndighet. Ett sådant beslut om omedelbart omhändertagande ska endast avse barn under 18 år.

Regeringen föreslår vidare en ny bestämmelse om att förvaltningsrätten får medge att ett beslut om omedelbart omhändertagande enligt 6 a § ska fortsätta, s.k. fortsatt omhändertagande för tillfällig vård av den unge, 9 a §.

Vidare föreslår regeringen att det införs bestämmelser om hur dessa ärenden ska handläggas. Som exempel kan nämnas bestämmelser om tidsfrist för förvaltningsrätten för att fastställa socialnämndens beslut om omedelbart omhändertagande och tidsfrist för ansökan hos förvaltningsrätten om beslut om fortsatt omhändertagande för tillfällig vård samt bestämmelser som anger förutsättningar för att ett omedelbart omhändertagande ska upphöra liksom för att ett fortsatt omhändertagande för tillfällig vård ska upphöra.

När det gäller rätten till offentligt biträde föreslår regeringen att de befintliga bestämmelserna i LVU om detta ska gälla vid ett omedelbart omhändertagande enligt 6 a §, ett fortsatt omhändertagande för tillfällig vård och när ett fortsatt omhändertagande för tillfällig vård ska upphöra. Vidare ska det enligt regeringen föreskrivas en rätt till muntlig förhandling också när det gäller mål om ett fortsatt omhändertagande för tillfällig vård om det inte är uppenbart obehövligt.

Regeringen föreslår även följdändringar i lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar och i socialtjänstlagen (2001:453).

Enligt regeringen innebär förslagen inte några nya uppgifter eller skyldigheter för kommunerna, och regeringen bedömer att de nya bestämmelserna inte påverkar den kommunala självstyrelsen.

Enligt regeringens förslag ska lagändringarna träda i kraft den 1 september 2019.

Utskottets ställningstagande

Det har inte väckts någon motion med anledning av propositionen. Utskottet anser att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör anta regeringens lagförslag. Därtill föreslår utskottet en mindre redaktionell ändring i förslaget om ändring i lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Denna ändring är av en sådan beskaffenhet att Lagrådets granskning skulle sakna betydelse.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2018/19:102 Omedelbart omhändertagande av barn i vissa internationella situationer:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar.

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga.

3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453).

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag