|
Vissa ändringar som gäller PKU-biobanken
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i lagen om biobanker i hälso- och sjukvården m.m., lagen om genetisk integritet m.m. samt offentlighets- och sekretesslagen.
De lagändringar som utskottet tillstyrker innebär att de tester som görs på nyfödda för att identifiera allvarliga medfödda sjukdomar (s.k. PKU-screening) även ska kunna omfatta andra sjukdomar än ämnesomsättningssjukdomar. Vidare ska bestämmelserna om PKU-biobanken och PKU-registret även gälla för PKU-prover från barn som inte har lämnat sådana prov som nyfödda, exempelvis barn som fötts i ett annat land. Därtill ska uppgifter om bl.a. provgivarens personnummer och födelsevikt samt analys- och undersökningsresultat få sparas i PKU-registret. En bestämmelse införs i lagen om genetisk integritet m.m. som anger att bestämmelserna om samtycke i 3 kap. lagen om biobanker i hälso- och sjukvården m.m. ska tillämpas för undersökningar i enlighet med 5 kap. den lagen. Vidare införs en följdändring i offentlighets- och sekretesslagen.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2019.
Behandlade förslag
Proposition 2018/19:85 Vissa ändringar som gäller PKU-biobanken.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Vissa ändringar som gäller PKU-biobanken
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Vissa ändringar som gäller PKU-biobanken |
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i lagen (2002:297) om biobanker i hälso- och sjukvården m.m.,
2. lag om ändring i lagen (2006:351) om genetisk integritet m.m.,
3. lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Därmed bifaller riksdagen proposition 2018/19:85 punkterna 1–3.
Stockholm den 9 maj 2019
På socialutskottets vägnar
Acko Ankarberg Johansson
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Acko Ankarberg Johansson (KD), Kristina Nilsson (S), Camilla Waltersson Grönvall (M), Ann-Christin Ahlberg (S), Johan Hultberg (M), Per Ramhorn (SD), Mikael Dahlqvist (S), Anders W Jonsson (C), Ulrika Heindorff (M), Dag Larsson (S), Lina Nordquist (L), Christina Östberg (SD), Pernilla Stålhammar (MP), Michael Anefur (KD), Mats Wiking (S), Clara Aranda (SD) och Maj Karlsson (V).
I betänkandet behandlar utskottet proposition 2018/19:85 Vissa ändringar som gäller PKU-biobanken. Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.
I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens lagförslag som bl.a. innebär att de tester som görs på nyfödda för att identifiera allvarliga medfödda sjukdomar (s.k. PKU-screening) även ska kunna omfatta andra sjukdomar än ämnesomsättningssjukdomar.
Propositionen
I Sverige tas ett blodprov för nyföddhetsscreening (PKU-prov) på i princip alla nyfödda. Syftet med denna screening är att upptäcka ett antal medfödda ovanliga sjukdomar som går att behandla, och där en tidig diagnos och tidigt insatt behandling är viktiga för prognosen. Provet är frivilligt och förutsätter vårdnadshavares samtycke. I dag ingår 24 ovanliga och allvarliga medfödda sjukdomar (metabola och endokrina sjukdomar).
Eftersom det är av största vikt att allvarliga sjukdomar som kan behandlas upptäcks i ett tidigt skede föreslår regeringen att lagen (2002:297) om biobanker i hälso- och sjukvården m.m. ska ändras så att prover från nyfödda får användas för att spåra och diagnostisera även andra sjukdomar än ämnesomsättningssjukdomar. Vidare föreslås i propositionen att regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer ska bemyndigas att utfärda bestämmelser om vilka medfödda sjukdomar som vävnadsproverna får användas för. Regeringen ska få utfärda bestämmelser om de kriterier som ska beaktas innan sådana bestämmelser beslutas.
Av propositionen framgår att barn under 18 år redan i dag kan erbjudas PKU-screening. Syftet med PKU-provet för dessa äldre barn är detsamma som för dem som är nyfödda, dvs. att upptäcka allvarliga sjukdomar så att barnen kan få behandling. Regeringen föreslår att bestämmelserna om PKU-biobanken och PKU-registret i lagen om biobanker i hälso- och sjukvården m.m. även ska gälla för PKU-prover från barn som inte har lämnat sådana prov som nyfödda, exempelvis barn som fötts i ett annat land.
I PKU-registret ska enligt regeringens förslag även uppgifter om provgivarens födelsevikt och personnummer, analys- och undersökningsresultat samt uppgifter som kan ha betydelse för tolkning och uppföljning av resultatet få registreras. Därutöver ska uppgifter om information till och samtycke från provgivaren och uppgifter om information till provgivarens vårdnadshavare få registreras. En bestämmelse ska även införas om att samtycke till att en vårdgivare ska lämna uppgifter till PKU-registret ska ges av ett barn om denne uppnått en sådan ålder och mognad att han eller hon kan ta ställning till frågan.
I propositionen föreslås vidare att en bestämmelse ska införas i lagen (2006:351) om genetisk integritet m.m. om att bestämmelserna om samtycke i 3 kap. lagen om biobanker i hälso- och sjukvården m.m. ska tillämpas för sådana undersökningar som får göras enligt bestämmelsen om användning av vävnadsprover i PKU-biobanken. Regeringen föreslår även en följdändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Enligt regeringens förslag ska lagändringarna träda i kraft den 1 juli 2019.
Utskottets ställningstagande
Det har inte väckts någon motion med anledning av propositionen. Utskottet anser att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör anta regeringens lagförslag.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2002:297) om biobanker i hälso- och sjukvården m.m.
2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2006:351) om genetisk integritet m.m.
3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Bilaga 2