|
Återinförande av direktförverkande i samband med föreläggande av ordningsbot
Sammanfattning
Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till ändring i rättegångsbalken. Lagförslaget innebär ett återinförande av möjligheten att förena ordningsbot med förverkande och annan sådan särskild rättsverkan. Ändringen är av rättelsekaraktär och medför att rättsläget fram till den 1 juli 2018 återställs.
Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.
Behandlade förslag
Proposition 2017/18:302 Återinförande av direktförverkande i samband med föreläggande av ordningsbot.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Återinförande av direktförverkande i samband med föreläggande av ordningsbot
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Återinförande av direktförverkande i samband med föreläggande av ordningsbot |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i rättegångsbalken.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2017/18:302.
Stockholm den 15 november 2018
På justitieutskottets vägnar
Fredrik Lundh Sammeli
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Fredrik Lundh Sammeli (S), Tomas Tobé (M), Petter Löberg (S), Carl-Oskar Bohlin (M), Adam Marttinen (SD), Maria Strömkvist (S), Johan Hedin (C), Linda Westerlund Snecker (V), Kristina Axén Olin (M), Katja Nyberg (SD), Joakim Sandell (S), Carina Ödebrink (S), Rasmus Ling (MP), Ingemar Kihlström (KD), Richard Jomshof (SD), Juno Blom (L) och Magnus Oscarsson (KD).
I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2017/18:302 Återinförande av direktförverkande i samband med föreläggande av ordningsbot. I propositionen föreslår regeringen ett återinförande av möjligheten att förena föreläggande av ordningsbot med förverkande och annan sådan särskild rättsverkan.
Inga motioner har väckts med anledning av förslaget.
Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.
Lagförslaget är av rättelsekaraktär och innebär att rättsläget fram till den 1 juli 2018 återställs. Enligt regeringen är lagförslaget författningstekniskt och även i övrigt av sådan art att det skulle sakna betydelse att begära ett yttrande från Lagrådet. Lagrådets yttrande har därför inte begärts.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till ändring i rättegångsbalken. Lagförslaget innebär ett återinförande av möjligheten att förena ordningsbot med förverkande och annan sådan särskild rättsverkan.
Propositionen
En möjlighet till förverkande och annan sådan rättsverkan vid föreläggande av ordningsbot återinförs
Regleringen i 48 kap. 2 § tredje stycket rättegångsbalken omfattade i sin lydelse fram till den 1 juli 2018 såväl strafföreläggande som föreläggande av ordningsbot. Genom en lagändring som trädde i kraft den 1 juli 2018 begränsades tredje stycket till att omfatta endast strafförelägganden. Av proposition 2017/18:86 Mer ändamålsenliga bestämmelser om rättsliga biträden framgår att någon sådan ändring inte var avsedd. Av förbiseende föll hänvisningen till ordningsbot bort, vilket medförde att tredje stycket som tidigare omfattade såväl strafföreläggande som ordningsbot nu endast omfattar strafföreläggande.
Enligt regeringen bör den ordning som gällde fram till den 1 juli 2018 återställas, och 48 kap. 2 § tredje stycket rättegångsbalken bör således ändras till att omfatta även föreläggande av ordningsbot. Förslaget innebär att regleringen av förverkande och annan sådan särskild rättsverkan blir tillämplig även i fråga om föreläggande av ordningsbot. Detsamma gäller kostnader för vissa provtagningar och analyser i samband med föreläggande av ordningsbot.
Ikraftträdande
Regeringen föreslår att lagändringen ska träda i kraft den 1 januari 2019. Förslaget syftar till att återställa den ordning som gällde före den 1 juli 2018, och därför anser regeringen att lagändringen bör träda i kraft så snart som möjligt.
Utskottets ställningstagande
Propositionen har inte lett till några motionsyrkanden eller andra invändningar under utskottsbehandlingen. Utskottet anser att regeringens lagförslag är ändamålsenligt utformat och att det bör antas.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i rättegångsbalken.
Bilaga 2