Ju2018/02476

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern


Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:1218 av Lotta Finstorp (M) GDPR och småföretagare

Lotta Finstorp har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit för att underlätta, främst för små och medelstora företag, inför att den nya dataskyddslagstiftningen träder i kraft den 25 maj.

EU:s dataskyddsförordning kommer i maj att ersätta den svenska personuppgiftslagen. Syftet med den nya förordningen är att modernisera reglerna om behandling av personuppgifter och att minska skillnaderna mellan olika medlemsstater. Enskilda kommer att få större kontroll över sina personuppgifter och företag kommer bara behöva förhålla sig till ett regelverk om de verkar i flera EU-länder. Det är bra för svenska företag.

Datainspektionen kommer att vara nationell tillsynsmyndighet enligt EU:s dataskyddsförordning. Detta innebär bl.a. att Datainspektionen har ansvar för att öka personuppgiftsansvarigas och personuppgiftsbiträdens medvetenhet om sina skyldigheter. Datainspektionens årliga anslag har från och med 2018 ökats med 30 000 000 kronor för myndighetens tillkommande arbetsuppgifter med anledning av EU:s dataskyddsförordning. Denna satsning bidrar också till att inspektionen får bättre kapacitet att informera om de regler som gäller. I november 2016 gav regeringen i uppdrag åt Datainspektionen att i samverkan med Tillväxtverket, Almi Företagspartner AB och Verket för innovationssystem (Vinnova) ta fram informations- och utbildningsmaterial samt genomföra kunskapshöjande och stödjande åtgärder för att underlätta näringslivets anpassning till de nya reglerna. Under 2017 anordnade därför Datainspektionen utbildningar om dataskyddsförordningen för den privata sektorn, med särskilt fokus på små och medelstora företag. Datainspektionen har också haft samverkansmöten

med branschorganisationer som Svenskt Näringsliv, IT- och telekombolagen och Riksbankens betalningsråd. Datainspektionen har dessutom, tillsammans med Tillväxtverket, tagit fram en interaktiv frågeguide om dataskyddsförordningen riktad till enmansföretag och mikroföretag. Detta stöd finns i dag tillgängligt på företagsportalen verksamt.se och har spridits av både Datainspektionen och Tillväxtverket. Vidare erbjuder Datainspektionen stöd och rådgivning genom sin upplysningstjänst per telefon samt via information på sin hemsida.

Stockholm den 3 maj 2018

Morgan Johansson

2 (2)