Fråga 2017/18:999 Färre välfärdsföretag

av Katarina Brännström (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Den 7 mars släppte Svenskt Näringsliv en undersökning som visar att antalet företagsamma i Sveriges välfärdssektor kraftigt minskar, och även i mitt hemlän Kronoberg ser vi att företagsamheten går ned rejält. Det är färre som startar och många fler som väljer att avsluta sin verksamhet.

Kvinnor står för mer än 50 procent av företagsamheten inom välfärdssektorn, så det är just kvinnor som drabbas värst. Orsaken är främst debatten kring vinsttak och en osäker framtid. Nyföretagandet har minskat med 15 procent sedan årsskiftet 2015/16, och under samma tid var det 18 procent fler som valde att lägga ned. 

Regeringen pratar ofta om att fler måste komma i arbete liksom jämställdhet kopplat till styrelser. I välfärdssektorn står kvinnor för hälften av företagsamheten, särskilt för de mindre företagen.

Att regeringen gjort upp med Vänsterpartiet om ett vinsttak för välfärdsföretag har haft och kommer att ha en fortsatt negativ inverkan på företagsamheten.

Vi lever allt längre, vilket också innebär att vi kommer att behöva mer hjälp av till exempel hemtjänst, och vi behöver därmed fler välfärdsföretag – inte färre.

Med anledning av ovanstående är min fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vad gör ministern för att stimulera svenskt näringsliv så att inte företagandet minskar ännu mer?