Fråga 2017/18:981 Minskat nyföretagande i högkonjunktur

av Lars Hjälmered (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Trots brinnande högkonjunktur, stark ekonomisk utveckling och hög sysselsättning visar Bolagsverkets statistik att nyföretagandet i Sverige minskar för första gången sedan 2013. I december 2017 startades 6 005 nya företag, vilket är en minskning med 2,9 procent jämfört med december 2016. Jämför vi hela 2017 med 2016 minskade andelen nya företag under förra året med 1 procent, vilket tyder på att färre människor i dag anser det mödan värt att ta risken att våga starta en rörelse.

Företagare är en viktig del av vårt lands ekonomiska ryggrad och i dag skapas 4 av 5 nya arbetstillfällen främst inom småföretag. Det är därför bekymmersamt att antalet nyregistrerade företag under 2017 sjönk i 15 av 21 län. Detta samtidigt som en ny Sifoundersökning visar att närmare 70 procent av alla tillfrågade menar att regeringen borde göra mer för att uppmuntra och förenkla för människor att starta företag.

Nyföretagarcentrum pekar också på regeringens faktiska näringspolitik som en faktor som får människor att tveka till att starta en egen rörelse. Ändrade förutsättningar för RUT och ROT påverkar företagandet negativt samtidigt som vinstbegränsningsförslaget inom välfärdssektorn, som av Lagrådet dömts ut som illa förberett, fått allt fler företagare att dra öronen åt sig.

Jag vill därför fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:
 

På vilket sätt anser ministern att regeringens nedskalning av RUT och ROT samt den planerade vinstbegränsningen inom välfärdssektorn ökar benägenheten till att fler startar företag i Sverige?