Fråga 2017/18:977 HPV-vaccin för pojkar

av Barbro Westerholm (L)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

I september 2017 lämnade Folkhälsomyndigheten ett beslutsunderlag till regeringen om vaccination av pojkar mot humant papillomvirus (HPV) inom ramen för det nationella vaccinationsprogrammet. Myndigheten bedömde att vaccinationen av pojkar mot HPV uppfyller kraven för att ingå i ett nationellt vaccinationsprogram.

Riksdagsledamoten Karin Rågsjö (V) ställde den 15 november 2017 en fråga till socialministern om hur och när ministern avser att gå vidare med det underlag som Folkhälsomyndigheten lämnat angående HPV-vaccination av pojkar i det nationella vaccinationsprogrammet.

Svaret blev att regeringen ännu inte tagit ställning till underlaget och att det var angeläget att inhämta synpunkter från olika berörda aktörer. Regeringen hade därför för avsikt att i närtid remissbehandla underlaget.

Det har nu gått snart fyra månader sedan ovanstående upplysning lämnades. Det är angeläget att frågan når sin lösning eftersom HPV enligt Folkhälsomyndigheten orsakar en betydande sjukdomsbörda hos såväl kvinnor som män och att vaccination mot HPV är en effektiv väg att gå när det gäller att förebygga de olika former av cancer HPV förorsakar.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Hur långt i processen har behandlingen av frågan om HPV-vaccination av pojkar kommit?