Fråga 2017/18:971 Rättssäker asylprocess

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I analysrapporten Nationell kvalitetsuppföljning med regionalt fokus för asylärenden 2017 har Migrationsverket analyserat den rättsliga kvaliteten i asylutredningar och asylbeslut.

Granskningen visar att asylärenden behöver utredas bättre. I rapporten konstaterar Migrationsverket att 19 procent av asylutredningarna har brister, och att de inte är tillräckligt omfattande i förhållande till ärendets beskaffenhet.

Den allvarligaste bristen är att skyddsskälen inte anses tillräckligt utredda, men det föreligger även brister i fråga om den framåtsyftande riskbedömningen samt en asylsökandes identitet och hemvist.

Analysen visar också att 42 procent av besluten i asylärenden inte fattats av samma person som genomfört utredningen. Migrationsverket påpekar att detta är negativt ur rättssäkerhetssynpunkt.

Den 4 mars skrev Sydsvenskan om ovanstående rapport från Migrationsverket. I artikeln förekom dessutom uppgifter om att anställda på Migrationsverket stressas till att fatta snabba beslut i asylärenden i syfte att nå uppsatta mål vad gäller antal fattade beslut. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Hur avser regeringen säkerställa att Migrationsverket förbättrar kvaliteten i asylutredningar och asylbeslut i syfte att fatta rättssäkra beslut i asylärenden?