Fråga 2017/18:96 Fyrspår genom Halland – en framtidsfråga för Västsverige

av Larry Söder (KD)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Vikten av att kunna transportera varor och människor blir allt större. För ett läns utveckling är infrastrukturen navet i en lyckad framtid. I Halland är både järnvägar och bilvägar viktiga verktyg såväl för att hålla ihop norr och söder i länet som för att de västra och östra delarna ska vara med i den framtida utvecklingen.

Att Västkustbanan går genom Halland är känt för de flesta, men att Västkustbanan fortfarande inte är dubbelspårig är mindre känt. Järnvägen är – med rätt satsningar – framtidens transportmedel genom Halland. Att bygga ut Västkustbanan till dubbelspår genom Halland är oerhört viktigt, men lika nödvändigt är att börja planera för ytterligare spår. Framtiden måste ligga i att Västkustbanan genom Halland är utbyggd med fyrspår. Järnvägstrafiken för persontransporter hämmas i dag av att det är för lite plats på banan, och detta problem kommer att växa för varje år som går. Att inte kunna erbjuda hallänningen pendeltågstrafik i tillräcklig stor utsträckning är både tidskrävande för människor och ett hot mot miljön.

Med hänvisning till det ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att möta behovet av infrastruktursatsningar i Halland och då i synnerhet en utbyggnad av Västkustbanan till fyrspår?