Fråga 2017/18:956 Driften av Nationalmuseum Norr på Jamtli

av Saila Quicklund (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Företrädare för Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen har begärt ett möte med kultur- och demokratiministern eftersom man anser att regeringen inte har säkerställt Nationalmuseums möjlighet att leva upp till sin ekonomiska del av det samarbete som avser driften av Nationalmuseum Norr på Jamtli i Östersund. För 2018 finns 2 miljoner kronor avsatt, vilket är mindre än de 4,5 miljoner som har varit utgångspunkten för samarbetet.

Den 17 juni i år invigs Nationalmuseum Norr på Jamtli i Östersund. Museet är ett resultat av en samverkan mellan Stiftelsen Jamtli, regionen, Östersunds kommun och det regionala näringslivet. Kulturdepartementet har deltagit i diskussionerna sedan idén föddes i början av 2010. Driftskostnaden, som har beräknats i samverkan med Nationalmuseum, har presenterats för Kulturdepartementet. Den årliga driften har beräknats till 9 miljoner kronor och finansieras dels av regionen som Östersunds kommun, genom redan avsatta medel till Stiftelsen Jamtli. Stiftelsen bidrar genom bland annat ökning av intäkter och egen intjäning till finansiering av driften.

Att staten genom Nationalmuseum nu inte lever upp till sin del av samarbetet anser företrädare för regionen som Östersunds kommun skapar försämrade förutsättningar genom färre utställningar samt sämre öppettider och marknadsföring för att attrahera gäster utanför regionen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Hur avser ministern att agera för att Nationalmuseum ska kunna säkerställa sin del av samarbetet kring Nationalmuseum Norr på Jamtli i Östersund?