Fråga 2017/18:944 Utformning av ersättning till markägare

av Åsa Coenraads (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Regeringen presenterade nyligen ett antal lagförslag om invasiva främmande arter i Sverige. Tanken är att förslagen ska underlätta åtgärder för att begränsa spridning samtidigt som de ska harmonisera med EU-regler. Det kan dock uppstå problem i de fall en markägare motsätter sig intrång på sin mark eller har synpunkter på hur det ska göras. Den som äger marken äger även jakträtten, vilket innebär att den som vill utrota en invasiv art måste ha tillåtelse från markägaren. Det här vill regeringen i och med de nya förslagen ändra på: ”Myndigheter och kommuner får tillträde till privat mark, även om fastighetsägaren skulle motsätta sig detta, för att där kunna utföra utrotningsåtgärder eller andra åtgärder som behövs för att förhindra att invasiva främmande arter sprids.”

Även om det är önskvärt att hålla efter invasiva främmande arter för regeringens förslag osökt tankarna till den pågående debatten om skogsbrukets villkor. Samma oro som skogsägarna känner för ökade inskränkningar i rätten att bruka sin skog riskerar nu att drabba markägare som har jakträtten. Det finns även en oro för att regeringen inte har sett över modellen för ersättning till drabbade markägare vad gäller kostnaden för återställning av marker vid eventuell åverkan.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Hur har ministern och regeringen planerat att utforma ersättningen till markägare för återställning av mark som påverkas i samband med åtgärder för att utrota invasiva främmande arter?