Fråga 2017/18:941 Försenade betalningar av EU:s jordbruksstöd

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Det har under en längre tid varit problem med utbetalningarna av EU:s jordbruksstöd. Långa handläggningstider och it-problem har gjort att många lantbrukare inte har fått sina pengar i tid. I extremfallen väntar vissa fortfarande på sina utbetalningar för 2015. Eftersom löpande kostnader inte tar hänsyn till huruvida det jordbruksstöd som lantbrukarna har baserat sin ekonomiska kalkyl på har betalats ut eller inte riskerar fler och fler att få lägga ned verksamheten. Lantbrukets marginaler är så pass små på grund av höga produktionskostnader och svenska särregler att många är helt beroende av att stödet betalas ut i tid.

I ett läge där svenska lantbrukare har svårt att konkurrera med sina kollegor i andra EU-länder kan vi inte acceptera att myndigheter försvagar deras konkurrenskraft ytterligare genom att dra fötterna efter sig. Problemet med Jordbruksverkets it-system har varit känt länge, och att det fortfarande inte fungerar på ett tillfredsställande sätt är ett underbetyg för alla inblandade. Ansvaret vilar tungt på regeringen som har misslyckats med att vidta nödvändiga åtgärder. Det är inte rimligt att utbetalningar för 2015 på sina håll fortfarande inte har gjorts.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att svenska lantbrukare ska slippa vänta på de EU-stöd som de är berättigade till?