Fråga 2017/18:926 Skatteregler för generationsskiften

av Lotta Finstorp (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Ett av de stora problemen i fråga om ägarbyten och generationsväxling inom företag är att överskott vid generationsskiften inom familjen i dag beskattas hårdare än vid extern försäljning. Detta har en starkt hämmande effekt på välfungerande ägarskiften.

En central del i de så kallade 3:12-reglerna för skatteutfallet vid ett skifte är huruvida de andelar man äger är kvalificerade eller inte. Ett kriterium är om andelsägaren eller någon närstående har haft verksamhet av betydande omfattning i företaget under de senaste fem åren. Detta kallas karensregeln, och vid en försäljning av kvalificerade andelar beskattas vinsten som inkomst av tjänst, vilket innebär en skattesats på upp emot 60 procent. Vid okvalificerade andelar är skattesatsen 25 procent. För att undgå den höga beskattningen lägger därför många företagare sina bolag i träda under fem år för att deras andelar ska betraktas som okvalificerade. Detta innebär dock att företaget kanske inte kan överleva.

En undersökning som Företagarna har genomfört visar att mer än vart sjätte företag ser ett ägarskifte som troligt inom fem år, och mer än vart fjärde inom tio år. Möjligheterna att genomföra lyckade ägar- och generationsskiften är därför avgörande för många svenska företags framgång under kommande år.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att se över och eventuellt vidta några åtgärder för att ändra skattereglerna så att de inte försvårar generationsskiften inom familjen?