Fråga 2017/18:925 Utvisning av entreprenörer

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Sverige behöver fler som vågar ta risker, utveckla sina idéer och vara entreprenörer. Vi vill att Sverige ska vara landet där fler vill och vågar starta och driva företag. Det är så vi får Sverige att växa och jobben att komma och tryggar välfärd.

En del startar genom ett så kallat startup-företag. De kämpar och har små marginaler, vilket gör att de hushållar med resurser för att klara känsliga faser innan de kan stå på egna ben.

Sverige behöver fler drivkraftiga entreprenörer som får landet att växa genom innovativa och kreativa lösningar. Sverige lider dock av stor arbetskraftsbrist inom många områden eftersom vi saknar den kompetens som behövs. Detta har i vissa fall kunnat lösas genom att vi har arbetskraftsinvandring. Det är därför sorgligt att nu ta del av det faktum att entreprenörer som avstått från att ta ut hög lön från ett startup-företag nu riskerar att utvisas från Sverige. Att ta ut mindre i lön under ett visst antal månader har varit ett gemensamt beslut av anställda för att rädda startup-företaget när likviditeten varit dålig.

Det finns flera exempel där detta lett till att företag i stället för att gå i konkurs kan fira utbyggnadsplaner som innebär att företaget kommer att expandera och bli tio gånger så stort och flytta till nya lokaler.

Men nyckelpersoner i drivkraftiga företag riskerar nu att utvisas av Migrationsverket med anledning av att de under en period av tre månader tagit ut för lite lön. Enligt Migrationsverkets beslut ska nyckelpersoner lämna Sverige inom en månad.

Då läggs företagets utbyggnadsplaner på is. Samtidigt är det väldigt vanligt att man står tillbaka för att kunna betala sina löpande kostnader. Valet görs också för att man vet att man kommer att bli kompenserad för det i det långa loppet.

Migrationsverket konstaterar att arbetsgivaren har rättat till felet – men inte förrän myndigheten påpekade det. Därför står utvisningsbeslutet fast. Regeln är till för att skydda människor med arbetstillstånd från att utnyttjas av sina arbetsgivare. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vad avser regeringen och statsrådet att göra för att nyckelpersoner och entreprenörer med arbetstillstånd i Sverige ska kunna utveckla och driva företag även om det innebär att de för en kort tid behöver ta ut en lägre lön, och när avser ni att göra det?