Fråga 2017/18:91 Kopparstölder på Bohusbanan

av Fredrik Christensson (C)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Bohusbanan mellan Strömstad och Göteborg är den värst drabbade järnvägen i Sverige av kopparstölder. Sveriges Radio P4 Väst har nyligen rapporterat att enligt Trafikverket har Bohusbanan fram till en bit in i september utsatts för 30 kopparstölder. Detta kan jämföras med 107 stölder i hela Sverige. Mer än en fjärdedel av alla stölder på de svenska järnvägsspåren har alltså drabbat Bohusbanan.

Tillfälliga stängningar leder till förseningar för viktiga gods- och persontransporter. Det leder till ökade kostnader för extrabussar och riskerar att leda till mindre tillit till kollektivtrafiken på järnväg så att resenärerna i stället väljer andra färdmedel.

Det finmaskiga järnvägsnätet är viktigt för pendling inom arbetsmarknadsregioner, för arbetstagare och studenter att ta sig till och från sitt arbete och sin utbildning. Centerpartiet har därför presenterat ett järnvägslyft med 4 miljarder mer till järnvägarna än regeringen för att kunna stärka punktligheten i hela järnvägsnätet och höja standarden på de regionala banorna som är så viktiga.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vad avser statsrådet att göra åt de ökade kopparstölderna i allmänhet och den särskilt drabbade Bohusbanan i synnerhet?