Fråga 2017/18:907 Arbetsmiljöstrategin och kompletterande åtgärder

av Erik Andersson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

För två år sedan introducerade regeringen en arbetsmiljöstrategi med tre prioriterade områden: nollvision mot dödsolyckor och förebyggande av arbetsolyckor, ett hållbart arbetsliv samt psykosocial arbetsmiljö. Strategin syftade till att staka ut riktningen för arbetsmiljöarbetet under åren 2016–2020. Halva tiden har nu gått, och det kan konstateras att sjukskrivningar till följd av stress och psykisk ohälsa har ökat.

Statistik från Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten visar att antalet människor som drabbas av psykisk ohälsa kommer att öka. Nästan 1 miljon människor i arbetsför ålder har någon form av psykisk ohälsa. Dessutom finns det siffror som pekar på att varannan person kommer att drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet. Följden blir ofta sjukskrivningar, något som även märks i statistiken då detta är den vanligaste sjukskrivningsorsaken.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att komma tillrätta med de arbetsmiljöproblem som ligger till grund för sjukskrivningar och som inte har kunnat hanteras inom ramen för arbetsmiljöstrategin?