Fråga 2017/18:903 Kompetensbrist och konkurrenskraft

av Jan Ericson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Sveriges konkurrenskraft vilar i mångt och mycket på kompetens, och just nu råder en omfattande kompetensbrist inom olika branscher och sektorer. Kompetensbristen är ingen nyhet utan något som olika aktörer och instanser har varnat för i flera år – industrin behöver rätt kompetens, it-branschen behöver mer kompetens och så vidare och så vidare.

I relation till detta har Sverige också under det senaste året genomfört orimliga utvisningar av arbetskraft till följd av blankettmissar eller att arbetsgivaren har glömt att betala en skatt. Att regeringen nu adresserar detta problem är bra men skadan är redan skedd.

Kompetent arbetskraft väljer bort Sverige till förmån för andra jämförbara länder. Senast i raden av olika aktörer har Stockholms handelskammare pekat på att Sverige återfinns först på åttonde plats av 13 jämförbara länder. I ett av världens mest nytänkande länder med företag som Spotify och Ikea borde vi kunna prestera bättre.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknad- och etableringsminister Ylva Johansson: 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att komma till rätta med den kompetensbrist som finns i Sverige och som påverkar vår konkurrenskraft?