Fråga 2017/18:902 Kompetensbristen inom sågverksindustrin

av Jan Ericson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

En av Sveriges mest betydelsefulla näringar är skogsnäringen. Den svenska skogsindustrin är ett stort kugghjul i vår ekonomi där vi under bland annat 2016 exporterade varor till ett värde av 125 miljarder.

Skogsnäringen sysselsätter 70 000 personer samt ytterligare 30 000 enskilda företagare, enligt siffror från Skogsindustrierna. Men trots denna statistik råder det kompetensbrist inom näringen, till exempel inom sågverksindustrin där denna brist har lett till nedläggningar av sågverk som därigenom har påverkat hela skogsindustrin.

Regeringen har gjort en satsning, så kallade gröna jobb, där Skogsstyrelsen tillsammans med andra myndigheter har fått i uppdrag ”att tillvarata den jobbpotential som finns inom de gröna näringarna. Målgruppen för de gröna jobben är nyanlända och personer som varit utan arbete en längre tid”. Men trots detta har bland annat fackorganisationer kopplade till skogsnäringen varit tveksamma och deltar inte i förhandlingar om de så kallade etableringsjobben. Samtidigt ökar kompetensbristen, och sågverksindustrin skriker efter arbetskraft. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder, förutom satsningen på så kallade gröna jobb, avser ministern att vidta för att komma till rätta med kompetensbristen inom sågverksindustrin?