Fråga 2017/18:895 Arbetskraftsinvandring

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Fackliga organisationer fungerar som remissinstans i samband med bedömningen av kravet på kollektivavtalsenlig nivå vid arbetskraftsinvandring. Yttranden från arbetstagarorganisationer inhämtas av Migrationsverket vid prövning av olika fall, vilket ger facket direkt inflytande över svensk arbetskraftsinvandring i de enskilda fallen.

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har vi kunnat ta del av uppgifter om att människor utvisats från Sverige på grund av att lönen varit marginellt lägre än den kollektivavtalsenliga nivån eller att lönen under enbart en månad understigit vad kollektivavtalet förordar. Flera fackförbund har även börjat avslå ansökningar om arbetstillstånd på grund av att personen inte är medlem i facket och på grund av att det inte finns kollektivavtal på arbetsplatsen, trots att det är anställningsvillkoren som ska beaktas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att människor som kommit till Sverige som arbetskraftsinvandrare inte ska utvisas på grund av fackliga organisationers snäva tolkningar av de kollektivavtalsenliga nivåerna, vid ansökan om arbetstillstånd?