Fråga 2017/18:890 Skenande tolkkostnader

av Anders Hansson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Kostnaderna för tolkning inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten, våra statliga myndigheter och rättsväsendet har ökat drastiskt under de senaste åren.

Migrationsverket betalde under år 2014 ut 120 miljoner kronor för tolkkostnader. Arbetsförmedlingen uppgav att de under 2014 utbetalat ca 174 miljoner kronor. Flertalet myndigheter, svensk sjukvård, vårt rättsväsen och våra socialtjänster i kommunerna vittnar samtliga om att kostnaderna för tolkar ökat markant i deras respektive verksamheter.

Nyligen publicerades en rapport där det framgick att kostnaden för våra tolkar i domstolarna under 2017 ökat med 18 procent till en totalkostnad av ca 114 miljoner kronor årligen.

Rätten till tolk bör vara oinskränkt, men huruvida det är rimligt att staten står för hela kostnaden för tolk är något som bör diskuteras. Ökad egenfinansiering av tolk torde leda till goda incitament att snabbare lära sig svenska språket och därmed kunna integreras snabbare i samhället.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder ämnar ministern vidta i syfte att minska statens utgifter för tolkar och därigenom öka incitamenten för personer att lära sig svenska språket snabbare?