Fråga 2017/18:884 Prestationsbaserade riktade satsningar

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Över 100 000 människor står i dag i vårdköer i Sverige. Dessutom råder det stora skillnader i fråga om detta beroende var i Sverige man bor. Detta är helt oacceptabelt. Alla patienter har rätt till rätt vård i rätt tid av hög kvalitet.

Den nuvarande regeringen har medvetet tagit bort det redskap (kömiljarden) som bidrog till att halvera vårdköerna gällande exempelvis operation inom specialistvården. Nu är vårdköerna tillbaka på samma höga nivåer som innan kömiljarden infördes av alliansregeringen. Detta visar Sveriges Kommuner och Landstings sammanställning av patienternas väntetider enligt den lagstadgade vårdgarantin.

När det gäller nuvarande professionsmiljard, som regeringen införde i stället för kömiljarden skriver regeringen i sin skrivelse 2016/17:102 Utvecklingen inom den kommunala sektorn att den överenskommelsen inte innehåller några prestationskrav eller villkor för att få ta del av medlen. Detta har sedan dess visat sig medföra minskad fokusering på vårdköer. Riktade statsbidrag bör i möjligaste mån vara uppföljningsbara, tidsbegränsade och resultatinriktade.

Att vårdköerna nu på bara tre år har fördubblats är ett rejält underkännande av den politik som hittills förts.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Avser socialministern och regeringen att återinföra prestationsbaserade riktade satsningar för att kunna vända utvecklingen med ständigt växande vårdköer?