av Camilla Waltersson Grönvall (M)
till Socialminister Annika Strandhäll (S)
Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, växer. De har tredubblats sedan den nuvarande regeringen tog över makten. Förra året klarade inget landsting målsättningen om att alla ska få en första bedömning inom 30 dagar. Samtidigt fortsätter den psykiska ohälsan att öka i Sverige. Många barn och unga far illa. Dessa barn och ungdomar och deras föräldrar och andra närstående upplever att hjälp och stöd inte ges i rimlig tid. Detta är helt oacceptabelt.
Sveriges Kommuner och landsting, SKL, visar i sin uppföljning av tillgänglighet inom den tidigare särskilda satsningen på barn och ungas psykiska hälsa och tillgänglighet genom förstärkt vårdgaranti att problemen är många, och skillnaderna mellan olika landsting och regioner omfattande. De som lyckas bäst i sina försök att uppfylla målet om att barn och unga ska få en första bedömning av BUP inom 30 dagar är Gotland följt av Stockholm och Kalmar. Här får nio av tio barn en sådan bedömning inom utlovad tid. Värst är läget i Västernorrland, Dalarna och framför allt Västerbotten. Här får färre än fyra av tio barn en första bedömning inom utlovad tid.
Moderaterna vill återinföra ett prestationsbaserat system – en utvecklad och breddad kömiljard som innehåller satsningar på att minska köerna inom psykiatrin och vårdköerna i stort. Regeringen säger nej. Regeringen avskaffade kömiljarden och tog bort de prestationsbaserade satsningarna på att erbjuda alla barn och unga en första bedömning av BUP inom 30 dagar.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:
Avser socialministern och regeringen att återinföra prestationsbaserade satsningar på barn- och ungdomspsykiatrin för att kunna vända utvecklingen med ständigt växande köer?