av Lars Beckman (M)
till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)
I SVT:s partiledarledardebatt den 8 oktober 2017 påstod statsminister Stefan Löfven att 1 miljon svenskar riskerar att få sänkt lön om en kommande alliansregering skulle införa så kallade inträdesjobb, där arbetslösa har möjlighet att gå från arbetslöshet till egen försörjning.
Att statsministern i en offentlig debatt använder ett så svepande påstående är anmärkningsvärt, då det inte finns täckning för detta i någon svensk forskning. Snarare tvärtom. Per Skedinger, professor vid Linnéuniversitetet och arbetsmarknadsforskare vid Institutet för näringslivsforskning, menar att forskningen inte ger tillräckligt stöd för Stefan Löfvens påstående.
”Forskningen på området utgår från förändrade minimilöner på jobb som redan finns. När det handlar om helt nya jobb med lägre löner, som förslaget om inträdesjobb, är det svårt att dra slutsatser från amerikanska studier", säger Skedinger till SVT och fortsätter:
”De resultaten är inte relevanta för särskilt skapade nya jobb på den svenska arbetsmarknaden. Spridningseffekterna till löner på andra jobb är inte självklara och de lönerna kan till och med öka om de nya jobben innebär avlastningsfunktioner som gör redan anställda mer produktiva. För säkra slutsatser måste man göra studier på svenska data.”
Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:
Om regeringen motsätter sig inträdesjobben, vilka åtgärder vidtar då ministern och regeringen i stället för att arbetslösa ska kunna gå från arbetslöshet till egen försörjning?