Fråga 2017/18:875 Växande vårdköer och regionala skillnader

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Över 100 000 människor står i dag i vårdköer i Sverige. Därtill är det stora skillnader beroende var i Sverige man bor. Att vårdköerna och köerna till psykiatrin, speciellt barn- och ungdomspsykiatrin, nu ökar kraftigt är ett rejält underkännande av regeringens hittills förda politik.

Trots denna kraftigt negativa utveckling har regeringen ännu inte lagt fram en enda proposition i riksdagen gällande att minska vårdköerna. En ny aktuell rapport från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, visar att patienternas klagomål på den svenska vården ökade under förra året jämfört med året innan. Störst procentuell ökning av klagomål har skett i Jämtland/Härjedalen och Kronoberg, 43 procent fler. I Stockholm ökade antalet klagomål med 26 procent.

Inspektionen för vård och omsorg har specialgranskat tre områden inom vården: primärvård, kirurgi och psykiatri. Klagomålen inom primärvården handlar ofta om fördröjda och försenade diagnoser och behandlingar. Inom kirurgin rör det ofta vården i sig, och inom psykiatrin gäller klagomålen ofta aktuell läkemedelsbehandling och fördröjda diagnoser.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilken analys gör ministern av att vårdköerna i Sverige som helhet har fördubblats de tre senaste åren och att köerna till barn- och ungdomspsykiatrin har tredubblats?