Fråga 2017/18:873 Bristfälliga konsekvensutredningar

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Den 22 februari kunde vi ta del av Regelrådets rapport om den årliga granskning som Regelrådet gör av de konsekvensutredningar som offentliga utredningar, regeringen och statliga myndigheter är skyldiga att genomföra när nya eller förändrade regler för företag föreslås.

Fler EU-konsekvensbedömningar har granskats. Detta är positivt i sig men blir endast verkningsfullt om dessa verkligen åtföljs av att svenska konsekvensanalyser tas fram som kan ligga till grund för den svenska positionen. Det är viktigt, inte enbart för det svenska inflytandet, gällande olika förslag till EU-regler. Detta ökar och kan därmed bidra till att företagens förutsättningar och konkurrenskraft bättre tillvaratas. Det är även en mycket viktig resursfråga för bland annat Regelrådet.

Jag tror att vi är många som håller med om att processerna behövs för att stärka det svenska arbetet med EU-lagstiftning. Däremot är det aldrig bra när det framkommer uppgifter om bristfälliga konsekvensutredningar.

Bristfälliga konsekvensutredningar måste åtgärdas. I synnerhet innan det fattas beslut om nya regler för företagen. Risken är annars att Regelrådets granskning kan bli verkningslös.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att fler konsekvensanalyser ska bli bättre?