Fråga 2017/18:871 Kriminalvårdens transporter av frihetsberövade

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den 1 april 2017 började nya bestämmelser om transporter av frihetsberövade att gälla. Av dessa framgår bland annat att Polismyndigheten får lämna över transporter till Kriminalvården. Syftet med detta var att renodla Polismyndighetens verksamhet och att säkerställa en ändamålsenlig och rättssäker transportverksamhet.

Som ett resultat av de nya bestämmelserna blev Kriminalvården och Polismyndigheten oense om vilka transporter överlämningen omfattar. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson frågades om detta i skriftlig fråga 2017/18:143. Hans svar var att han följer arbetet och dialogen mellan Kriminalvården och Polismyndigheten om ansvarsfördelningen myndigheterna emellan mycket noga.

Vidare hävdade ministern att om så krävs skulle han vidta de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att syftet med reformen får avsett genomslag och att det sker ett effektivt utnyttjande av statens resurser.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att det nu krävs ytterligare åtgärder för att tydliggöra ansvarsfördelningen myndigheterna emellan och i så fall vilka?