Fråga 2017/18:870 Arbetet vid Nationellt forensiskt centrum

av Thomas Finnborg (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Vi har under en längre tid kunnat följa polisens svåra sits att både att klara upp fler brott och att antalet poliser ska bli fler. Därför spelar alla delar roll för hur polisens arbete ska bli mer effektivt och för att fler brott ska klaras upp.

En sådan viktigt pusselbit är en väl fungerande forensisk verksamhet. Vi har dock kunnat ta del av rapporter där metod och effektivitet ifrågasätts. Givetvis ska inte politiken tala om vilka metoder som ska användas vid Nationellt forensiskt centrum (NFC) för att uppnå både kvalitet och effektivitet i den forensiska processen. Där kan vi enas om att bäst lämpad för att avgöra det är Polismyndigheten själv.

Däremot vet vi att under senare år har NFC varit föremål för två externa granskningar. Statskontoret har på regeringens uppdrag undersökt hanteringen av forensiska undersökningar i ärenden med häktade personer, och Riksrevisionen har granskat Polismyndighetens forensiska organisation.

Utöver det som är känt med långa handläggningstider och att ärenden faktiskt avskrivs i domstol på grund av sena analyser har det framkommit dels att NFC har ändrat metod för att hantera fingeravtryck, dels att mängdbrotten inte kan prioriteras.

Det blir än mer viktigt att följa upp hur NFC:s projekt och val av metod påverkar den övriga utredningsverksamheten inom polisen samt åklagarnas arbete.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att öka och stärka rättssäkerheten för att NFC:s metoder snabbare ska hjälpa utredningsverksamheten inom polisen samt åklagarens arbete?