Fråga 2017/18:87 Det kustnära fisket

av Agneta Gille (S)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

För svenskt yrkesfiske är de övergripande målen formulerade i strategin Svenskt yrkesfiske 2020 – hållbart fiske och nyttig mat. Målen kan sammanfattas enligt följande:

  1. En förvaltning som tar både biologisk, social och ekonomisk hänsyn
  2. Regelförenklingar som minskar företagens administrativa börda
  3. Utvecklingen av näringen och en förbättrad bild av det svenska fisket som kan bidra till ökad lönsamhet och mer hållbara företag
  4. Stärkt samverkan mellan myndigheter, fiskenäringen och andra aktörer inom området.

Strategin är ambitiös och uttalar att svenskt yrkesfiske bidrar till en levande landsbygd, kust och skärgård. Utgångspunkten är att fisket ska vara ekologiskt, socialt och ekonomiskt långsiktigt hållbart.

I strategin uppmärksammas att det inom delar av fiskenäringen finns lönsamhetsproblem. För yrkesfiskare i Roslagen upplevs utvecklingen fjärma sig från strategins mål. Det är det storskaliga fisket som gynnas medan det är svårt att få gehör för kustfiskarnas frågor.  Det industriella fisket i Ålands hav slår hårt mot det kustnära fisket. Reglerna för det småskaliga kustfisket måste ses över – ekosystemansatsen måste tas på allvar. Konkurrensen från gråsäl och skarv måste uppmärksammas.

I strategin uttalas att förhoppningen är att ”gemensamma insatser ska leda till en hållbar förvaltning av fiskeresursen, sysselsättning, lönsamma företag…”.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Är statsrådet beredd att uppmärksamma de kustnära fiskarnas situation med ambitionen att även detta fiske ska kunna fortleva och bidra till en levande landsbygd, kust och skärgård?