Fråga 2017/18:865 Fördubblad kränkningsersättning till brottsoffer

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Svensk rättspolitik måste få ett tydligare fokus på brottsoffren. Det inkluderar den ersättning ett brottsoffer får i form av kränkningsersättning efter att ha utsatts för ett brott. 

Dagens system vad gäller kränkningsersättning är i behov av förnyelse. Kränkningsersättningen har hittills bestämts genom schablonbelopp som baseras på rådande etiska och sociala värderingar. Så bör det även vara fortsättningsvis. Nivåerna på ersättningen bör dock höjas avsevärt för att stå i bättre samklang med dagens värderingar.

Moderaterna föreslår att dagens nivåer vad gäller kränkningsersättningens storlek fördubblas. Med utgångspunkt i rådande schablonbelopp för kränkningsersättning skulle exempelvis kränkningsersättningen för den som utsatts för våldtäkt öka från 100 000 kronor till 200 000 kronor.

En fördubbling av kränkningsersättningsnivåerna är nödvändig för att ersättningen ska reflektera samhällets, och Moderaternas, skärpta syn på syn på brottslighet som drabbar brottsoffer på ett integritetskränkande sätt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att höja kränkningsersättningen?