Fråga 2017/18:845 Kapaciteten hos Totalförsvarets rekryteringsmyndighet

av Lars Püss (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I Försvarsmaktens årsredovisning för 2017, som publicerades den 22 februari 2018, redovisas bland annat, glädjande nog, att intresset för den militära grundutbildningen har varit stort. Det som dock är mer bekymmersamt är att Totalförsvarets rekryteringsmyndighet (TRM) har saknat nödvändig prövningskapacitet för att kunna omhänderta intresset.

Målsättningen för 2017 var att 3 500 rekryter skulle påbörja sin utbildning; resultatet blev endast 2 230. Som främsta anledning till den svaga måluppfyllnaden pekar försvaret självt på bristerna i TRM:s prövningskapacitet.

Försvaret skriver bland annat följande: ”Antalet inryckande rekryter till MGU med start 2017 har därmed inte motsvarat Försvarsmaktens långsiktiga behov varvid möjligheten att med plikt komplettera den frivilliga personalförsörjningen blir än viktigare för att kunna bemanna och öva krigsförbanden” (s. 41).

Rimligen bör ju de som på frivillig basis vill genomföra militär grundutbildning vara att föredra framför dem som pliktas in.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist följande:

 

Vad avser ministern och regeringen att vidta för åtgärder för att säkerställa att TRM:s prövningskapacitet förbättras så att den möter Försvarsmaktens behov?