Fråga 2017/18:844 Undermålig militär utrustning till kvinnor

av Lotta Olsson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Enligt FOI:s rapport Karriärhinder för unga militära kvinnor från den 19 januari 2018 fastställs att militära kvinnors tillgång till materiel skiljer sig från männens. Rapporten påvisar att skyddsutrustningen många gånger inte passar kvinnor, vilket leder till en högre säkerhetsrisk för denna grupp. 

Enligt rapporten är både den personliga skyddsutrustningen och andra materiel som vapenutrustning anpassade efter män. Ofta är de anpassade efter en standardman som är 180 centimeter lång och väger 85 kilo. Detta leder till att den skyddsutrustning och den materiel som erbjuds kvinnor ofta inte passar. Rapporten lyfter exempel som för stora hjälmar som trillar ned över ögonen samt illasittande och för stora kängor. Även försvarets byggnader och faciliteter visar på ojämlikheter mellan män och kvinnor. Fortifikationsverket är ansvarigt för att försvarets byggnader ska vara välutrustade. 

Förra året beslutade riksdagen att införa värnplikten igen, vilket innebär att många kvinnor och män kommer att kallas till militär grundutbildning. Detta betyder att materielproblemen behöver åtgärdas för att man ska säkerställa framtidens behov av tjänstgörande militärer. Om Försvarsmakten ämnar behålla kvinnor i organisationen måste den se till att de har samma förutsättningar som männen. 

Detta materielproblem bidrar till en högre säkerhetsrisk för kvinnor och kan leda till problem med rekrytering av denna grupp. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att det ska tas fram ny utrustning, som passar kvinnor inom militären, och om inte, vad avser ministern att göra åt problemet?